Om bowling

 • Klot

  Klot

  Klotets vikt ligger mellan knappt 3 kg och drygt 7 kg. Oftast är kloten tillverkade i olika sorters plast. Man spelar med tummen, långfingret och ringfingret.

 • Skor

  Skor

  Man spelar bowling i skor som har en speciell glidsula i läder. Bowlingskor finns i bowlinghallarna att låna och ingår alltid i priset.

 • Ansats

  Ansats

  Ansatsen är ytan där spelaren ska “transportera” sitt klot fram till banan. Fyra steg är vanligast. Om man är högerhänt börjar man att gå med högerbenet och tvärtom om man är vänsterhänt.

 • Bana

  Bana

  En bowlingbana är knappt tjugo meter lång och drygt en meter bred. RC Bowls banor är byggda med laminatmaterial och en av Sveriges modernaste hallar.

   

 • Spelet

  Syftet med bowling är att slå ner 10 käglor på två försök. Skulle man lyckas med att slå ned alla käglorna på första slaget kallas detta “strike”. Slår man ned alla käglorna på två slag kallas det “spärr”. Varje serie består av 10 uppsättningar (rutor). Skulle man “strika” eller “spärra” i sista “rutan” får man bonusslag. Man får lika många poäng som man slår ner käglor, men om man “strikar” eller “spärrar” får man bonus. En strike är värd 10 poäng plus vad du får ner i de två nästkommande slagen. En “spärr” är också värd 10 poäng, men då får du bara tillgodoräkna det nästkommande slaget. Alltså är det viktigt att slå bra efter en strike eller spärr.
  RC Bowl Arena har automatisk räkning där en dator håller reda på dina poäng.

 • Barn

  Barn

  Staket till barnen:
  Staket har vi på alla banorna.
  Staketen är i första hand ett hjälpmedel för små barn.
  Det är en åldersgräns på upp till 10 år för att använda dessa, det beror på att ju äldre man blir så spelar man med tyngre klot och slår hårdare vilket gör att staketen lättare kan gå av.

 • Käglor

  Käglor

  En bowlingkägla väger ca 1,5 kg. Käglorna är gjorda av en trästomme och har ett plastöverdrag. Dock blir käglor i enbart plast allt vanligare.